Talo joen rannalla toi yrittäjäpariskunnan etelästä Keski-Savoon

Korona toi aikaa rakentaa erä- ja luontopalveluyrityksen verkostoja sekä löytää parhaat luontokohteet.

Marjo ja Vesa Meritähti muuttivat huhtikuussa Lohjalta Kuvansinjoen rantaan Joroisten ja Varkauden rajalle.

Erä- ja luontopalveluyritystä, SeastarEvents Oy:tä pyörittävä eräopaspariskunta puhkuu intoa ja suunnitelmia, mitä kaikkea savolainen luonto voi tarjota heidän asiakkailleen tulevaisuudessa.

Meritähdet perustivat yrityksensä kaksi vuotta sitten. He alkoivat etsiä melkein saman tien asuinpaikkaa rannalta.

– Etsimme sopivaa taloa ympäri Suomea Lappia myöten. Ykköstavoite oli löytää paikka meren rannalta. Merenrantatontteja on kuitenkin vähän tarjolla ja niiden talot aika hurjissa hinnoissa, he kertovat.

Lopulta he löysivät netistä Kuvansinjoen rannalla olevan talon.

– Paikka ja hinta loksahtivat kohdilleen. Sijainti on mainio. Olemme Saimaan rannalla. Kotirannasta jokea pitkin on vain puolisen kilometriä Haukivedelle. Näemme melontareitin olohuoneen ikkunasta.

Haaveesta talosta meren rannalla muistuttaa takana näkyvä maalaus. Talon hinta ja sijainti ratkaisivat sen, miksi Marjo ja Vesa Meritähti muuttivat kuitenkin Keski-Savoon Varkauden ja Joroisten rajalle.

Erikoisalana eritysryhmät

Yritys tarjoaa luontoretkiä, vaelluksia sekä opastettuja kalastusretkiä yritys- ja yksityisasiakkaille. He vievät vieraansa metsä- ja luontoretkille, sauvakävelemään, lumikenkäilemään, hiihtämään, retkiluistelemaan, suunnistamaan, ampumaan jousella, melomaan, kalastamaan, geokätkeilemään ja pistävät tarvittaessa pystyyn vaikka pihapelit ja -leikit.

Yksi yrityksen erikoisala ovat erityisryhmät. Esteettömät luontokohteet kiinnostavat heitä siksi aivan erityisesti. Suunnitelmissa on myös hankkia kalastusvene, mihin pääsee pyörätuolilla.

Yritys aikoo myös toteuttaa ohjattuja vaelluksia Lappiin.

– Kanootit, kajakit, kalastusveneet ja kaikki tarvikkeet kulkevat kätevästi trailerilla sinne, missä asiakkaat ovat. Meillä ei ole tarkoitus tehdä kodistamme matkailukohdetta. Olemme kartoittaneet siksi alueelta uusia yhteistyökumppaneita, jotka vastaisivat asiakkaittemme majoituksesta ja ruokailusta.

– Yrityksen oma tukikohta Keski-Savoon ei sekään ole poissuljettu, jos sopiva kiinteistö sattuisi tulemaan vastaan. Se olisi tarpeen etenkin silloin, kun ulkomaalaisia matkailijoita alkaa taas tulla Suomeen.

Korona on hidastanut Meritähtien yritystoiminnan alkua Savossa, sillä esimerkiksi yritykset eivät nyt järjestä juuri lainkaan ohjattuja työhyvinvointi- tai virkistyspäiviä.

– Olemme käyttäneet aikaa tutustumalla paikallisiin luontokohteisiin, rakentamalla verkostoja ja kunnostamalla taloa, muita tiloja ja tonttia. Metsuri kaatoi pihasta 15 suurta koivua.  Siinä on riittänyt raivaamista. Nyt meillä on polttopuita talven varalle.

Marjo ja Vesa Meritähti rakensivat ensi töikseen rantaan uuden laiturin, mistä on hyvä hypätä kanoottiin ja kalastusveneeseen.

Mielikuvitusta peliin

Meritähdillä ei ollut ennestään minkäänlaisia siteitä Savoon.

– Olimme ajaneet viitostietä Varkauden ohi. Emme tienneet tästä seudusta mitään. Hienot luontokohteet, kuten vaikka Jäppilän Kivikuru, Leppävirran Orinoro ja Vedenjakaja-reitistö Pieksämäellä yllättivät meidät iloisesti.

– Meillä on usein tapana retkeillä lauantaisin uusiin kohteisiin, ja postata niistä sitten sunnuntaisin someen. Uudet paikat ovat herättäneet jo kovasti kiinnostusta etelän tutuissa asiakkaissa. Täällä on hienot mahdollisuudet luontomatkailuun ja Saimaan hyödyntämiseen.

Kuvansinjoki ei ollut jäässä, kun Meritähdet kävivät katsomassa ensimmäisen kerran tulevaa kotiaan viime joulukuussa. Joki virtaa nytkin vapaana. Yrittäjät ovat varautuneet siihen, että ilmaston lämpeneminen estää tulevaisuudessa perinteiset talviaktiviteetit.

– Leudot talvet eivät huolestuta meitä, sillä eihän luonto minnekään katoa. On vain käytettävä mielikuvitusta. Lumikenkäily suolla on aivan mahtavaa ja pilkkiminen onnistuu mainiosti veneestä. Uskon, että etenkin ulkomaalaiset arvostaisivat tällaisia kokemuksia, sanoo Marjo Meritähti.

Veneretkelle pääsee suoraan Meritähtien kotipihasta.

Täydellinen elämänmuutos

Luoto- ja eräretkeily on ollut jo pitkään Meritähtien elämässä, mutta ammattina se on vielä melko uusi juttu. He kouluttautuivat eräoppaiksi muutamia vuosia sitten. Vesa Meritähti on myös kalastusopas.

– Työskentelin liki 20 vuotta it-alalla ja Marjo hoitotyössä. Kaikella on kuitenkin aikansa, tuumii Vesa Meritähti. 

Kun uusperheen kuusi lasta aikuistui ja lähti kotoa, vanhemmat toteuttivat unelmansa luonto- ja erämatkailuyrityksestä. Marjo Meritähti käy hoitotyössä Pieksämäellä, mutta tavoite on, että yritys työllistää kohta molemmat.

Meritähdet pitivät myös entisen talonsa etelässä, koska käyvät siellä töiden ja lasten takia usein. He viettävät myös joulun Lohjalla.

Millaista elämä on Savossa ollut?

– Mukavaa ja mielenkiintoista. Meidät on otettu hyvin vastaan, ja ihmiset tahtovat aina tietää, mikä meidät oikein toi tänne. Välillä tosin on hieman vaikea ymmärtää, mitä ihmiset tarkoittavat. Etelässä asioista, kuten vaikka hinnoista puhutaan suoremmin kuin täällä. Kaikki on kuitenkin hoitunut hienosti.

Yrittäjäpariskunta sai talokaupan mukana purjeveneen. Se on nyt piilossa pressun alla pihassa.

– Täytyy varmaan opetella kevään tullen purjehtimaan, kun on nyt oma venekin.

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Merja Männikkö