Rauhaa ja ruuhkatonta elämää Pohjois-Savossa

Paljasjalkaiselle savolaiselle elämän hyvyys syntyy yksinkertaisten asioiden ympärille: mielekästä työtä, paljon luontoa, jossa harrastaa ja siitä, että ruuhkaa on korkeintaan jouluna ja juhannuksena. Lapinlahdella asuvalle Pauli Smolanderille hyvä elämä on Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savossa on tilaa hengittää ja elää omannäköistä elämää, vaikka ura olisikin kansainvälinen. Mahtavat maisemat, laajat harrastusmahdollisuudet ja ihanan helppo elämä pitävät Pauli Smolanderin Pohjois-Savossa vaikka työ viekin Kuopioon, Helsinkiin tai Osloon.

– Mukavahan niissä on käydä, vaan vielä mukavampi päästä kotiin, tokaisee Smolander.

Lapinlahdella perheensä ja kahden koiransa kanssa elävä Pauli Smolander on läpikotaisen pohjoissavolainen. Hän syntyi Kuopiossa, vietti Kiuruvedellä lapsuuden ja nuoruuden ja kouluttautui Iisalmessa, jonka jälkeen Smolander on viihtynyt viimeiset 15 vuotta Lapinlahdella. Kansainvälinen ura Lametal Oy:ssä viennin parissa onnistuu mutkitta, kun Kuopiosta ja Helsingistä pääsee lentäen vaikka ja mihin, ja netti vie maailmalle pandemia-aikanakin.

– Tykkään kyllä enemmän tehdä töitä kasvokkain, sanoo Smolander.

Ruuhkaa vain jouluna ja juhannuksena

Mikä sitten tekee elämisestä Lapinlahdella ja Pohjois-Savossa niin hyvää? Harrastukset ainakin. Ulkoilureitit ovat tulleet tutuksi koirien, puolivuotiaan rottweilerin sekä parivuotiaan mastiffin ja sharpein sekoituksen, kanssa. Lisäksi geokätköily, hiihto, laskettelu ja moottorikelkkailu vievät osansa. Oman osansa vapaa-ajasta vievät myös aktiivisuus Nuorkauppakamarissa, lukeminen ja tietysti Netflix. Ja harrastuksia riittää nuorisollekin

– Lapinlahti erottuu taide- ja liikuntapitäjänä. Tarjolla on paljon kerhotoimintaa ja onpa paikkakunnilla aktiivista jääkiekko- sekä jalkapalloporukkaakin.

– Parasta täällä on myös ruuhkattomuus, puhdas luonto ja rauhallinen elämäntapa. Joku voisi moittia välimatkoja, mutta ajallisesti ei mene sen kauempaa, kuin ajaisi Vuosaaresta Länsi-Helsinkiin. Puolessa tunnissa ajaa Kuopioon, josta löytyy tarvittavat palvelut, esimerkiksi sitä parempaa ravintolaa, kun sille päälle sattuu. Täällä riittää ympärillä tilaa, oli sitten asioimassa tai harrastamassa, Smolander laskeskelee.

Mitä Pauli Smolander sanoisi heille, jotka haaveilevat tai eivät vielä tiedä haaveilevansa elämästä Pohjois-Savossa?

– Tervetulloo! Piäsöö tiältä aena poeskii, vaekka suattaapihan tuo olla, ettei kehtoo ennee lähtöö ku on paekkaan ihastunn, Smolander viäntää.