Paluumuuttaja Hannu Juvonen: Varkaudessa on kaikki, mitä ihminen kaipaa

Kun Hannu Juvonen, 36, lähti Varkaudesta Helsinkiin yhdeksän vuotta sitten, hän päätti, että palaisi vielä joskus. Päätös piti.

Hannu Juvonen toi muuttokuormansa takaisin Varkauteen kuusi vuotta sitten. Mukana tulivat myös Varkaudesta kotoisin oleva Laura-vaimo sekä vauva, esikoistytär Helvi.

Helvi on nyt kuusivuotias ja kolmivuotiaan Voiton isosisko.

– Meille oli aluksi shokki, kuinka paljon omakotitalossa oli tilaa. Olohuone oli samankokoinen kuin yksiöni Helsingissä. Alkuun oli myös vaikea tajuta, että meillä oli oma autotalli, saunassa puukiuas ja hiihtoladut sekä pyöräilyreitit lähtivät kotiovelta.

– Jos lähdin Helsingissä maantiepyöräilemään, pelkkiin matkoihin meni kolme varttia. Pyörällä sai ajaa ensin Taka-Töölöstä Pasilaan ja kulkea sieltä lähijunalla Espooseen rauhallisimmille teille. Mietin koko ajan, että asiat voisi tehdä tehokkaamminkin.

Onni suosi Varkauteen palaavaa perhettä asuntoasioissa. Sukulaispariskunta oli muuttamassa Varkaudesta, ja he vuokrasivat heiltä talon. Vuokra uudesta kodista oli puolet siitä, mitä he maksoivat kaksiosta Helsingissä. Pian he ostivat talon itselleen.

Lähiöelämä ei houkutellut

Kansainvälistä markkinointia opiskellut Juvonen aloitti työuransa pankkimaailmassa. Markkinointi veti miestä kuitenkin puoleensa.

– Minulla oli vimma päästä tekemään digimarkkinointia. Kun Helvi syntyi, otin ison riskin ja irtisanouduin pankista. Päätimme tavoitella unelmia ja palata kotiin. Lähiöelämä pääkaupunkiseudulla ei houkutellut.

Juvonen työskenteli ensin projektipäällikkönä Mainostoimisto Luoteessa (nykyinen Hurry) ja siirtyi sieltä valtakunnallisen RTK-henkilöstöpalvelun markkinointipäälliköksi.

Muun muassa tuhansia vuokratyöntekijöitä vuosittain eri puolille maata välittävä RTK toimii yhdeksällä paikkakunnalla. Juvonen tietää, miten ja mistä asiakkaalle kannattaa lähteä kalastelemaan työntekijöitä esimerkiksi kohdennetuilla videokampanijoilla somessa.

RTK:n rekrykampanjat ovat tavoittaneet pelkästään tänä vuonna noin miljoona potentiaalista työnhakijaa.

Juvonen on tehnyt RTK:lla koko ajan pääosan työstään kotona, joten korona ei ole tuonut siihen suuria muutoksia.

– Käyn toimistolla ehkä kerran viikossa. Korona-ajan suuri haaste on, että lähes kaikki on nyt tehtävä virtuaalisesti.

Upeita pyöräilymaastoja löytyy lähes Varkauden keskustasta.

Voisi vaikka meloa töihin

Paluun jälkeen Juvoset miettivät, mitä voisivat antaa takaisin kotikaupungilleen.  Nuori isä meni yhdistystoimintaan ja kunnallispolitiikkaan. Pian jääkiekkoseura Warkiksen entinen junioripelaaja vei seuraa someaikaan, uudisti sen nettisivut ja viritti yhteistyöhankkeita.

Pyöräilyharrastus tasapainottaa Juvosen hektistä työtä. Pyöräilykilometrejä kertyy vuosittain noin 2 000, mistä suurin osa maastosta.

Hän on muun muassa Varkauden liikunta- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen.

– Syntyvyyden takia olisi pidettävä erityistä huolta lapsista. Olemme saaneet lautakunnassa paljon aikaan. Esimerkiksi Ruokojärven palaneen lintutornin tilalle noussee kohta uusi torni. Sille olisi valtavasti käyttäjiä.

– Varkaudessa olisi rajattomat mahdollisuudet rakentaa Pieksämäen Vedenjakajaa vastaava ulkoilureitistö. Se ei olisi edes kallista. Latupohjat ovat valmiina. Tarvitaan vain opasteita, laavuja, nuotiopaikkoja, lähipalveluita ja ennen kaikkea reitistön brändäystä.

– Ihmiset ovat löytäneet korona-aikana luonnon. Se pitäisi nyt osata hyödyntää täälläkin.

Juvoset haluavat juurtua Varkauteen.

– Maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä. Varkaudessa on kaikki palvelut, luonto lähellä ja harrastusmahdollisuudet hyvät. Lyhyiden välimatkojen ansiosta pystymme tekemään paljon enemmän kuin Helsingissä. Voisin vaikka meloa kanootilla töihin Navitakseen, ja siihen kuluisi sama aika kuin työmatkaan ennen Helsingissä.

– Kokemuksemme paluumuutosta ovat pelkästään positiivisia. Täällä annetaan tilaa uusille näkemyksille. Varkaudessa on paljon mahdollisuuksia. Se on kuin valkoinen canvas. Kukaan ei vain ole vielä löytänyt pensseliä täyttämään sitä.

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Merja Männikkö & Aku Mykkänen