Hei rakas! Muutetaanko maalle? -kysymys toi perheen Kiuruvedelle

Perheen kasvaessa tilaa tarvittiin lisää ja oman talon etsintä tuli ajankohtaiseksi. Katariina Kamajan ja hänen puolisonsa vahvat juuret Kiuruvedellä rohkaisivat perheen muuttamaan vanhalle sukutilalle Kiuruveden Lapinsaloon.

Katariina Kamaja on 36-vuotias kolmen tyttölapsen äiti (Veera 13, Olga 4 ja Anna 3 kk). Lisäksi perheeseen kuuluu puoliso Ville ja 2-vuotias Milli-Beagle. Katariina työskentelee vakuutusalalla palvelumyyjänä, tästä työstä hän on tällä hetkellä äitiyslomalla. Kotiäidin pitää lasten lisäksi kiireisenä varsin mittava remonttiprojekti jossa 1750-luvulta oleva hirsitalo saatetaan uuteen kukoistukseen palvelemaan tämän päivän perhe-elämää.

– Olen syntyjäni kiuruvetinen, paljasjalkainen pohjoissavolainen. Puolisoni on myös alkujaan Kiuruvedeltä, vaikka hän ei ole siellä vuosiin asunutkaan. Yhteinen taipaleemme vei meidät muutamaksi vuodeksi Kempeleeseen, josta paluumuutimme muutama kuukausi sitten, kertoo Katariina.

Sujuva arki maalla houkutteli

Valtaosa Katariinan perheen vapaa-ajasta on kulunut Kiuruveden Lapinsalossa sijaitsevalla Villen sukutilalla. Perheen kasvaessa, tilan tarve kasvoi ja oman talon etsintä oli ajankohtaista. Puoliso Ville oli jo pitempään haaveillut muutosta vanhalle sukutilalleen ja kevään aikana alkoi Katariinallekin kasvaa ajatus tästä vaihtoehdosta.

– Kevään koronakriisin myötä tulivat etätyöt tutuiksi, joten käytännön arjen pyörittäminen maaseudulla alkoi vaikuttaa varteenotettavalta vaihtoehdolta. Josta innostuneena, eräänä päivänä laitoin Villelle videoviestin ja ehdotin muuttoa maalle! Saman tien alkoi pyörät pyöriä ja viikko Annan syntymän jälkeen olimmekin muuttaneet 30 km päähän palveluista Kiuruveden pohjoisimpaan kolkkaan, Lapinsaloon, kertaa Katariina kevään tapahtumia.

– Matkan varrella kävi toki mielessä monia asioita, että miten viihdymme ”oikeasti maalla”, miten työt järjestyvät ja tyttöjen päivähoito ja koulu. Ilman äitiyslomaani ja koronan aiheuttamaa etätyömahdollisuutta tätä elämänmuutosta olisi tuskin tehty – ainakaan näin nopealla aikataululla, jatkaa Katariina.

Yhteisöllisyydessä on voimaa

Kun perhe ajoi Kempeleestä Kiuruvedelle, niin tunne oli kuin olisi kotiin tullut; luonto, lähipiiri ja turvaverkosto, joka puuttui Kempeleessä – ovat kaikki lähellä.

– On ollut uskomatonta huomata, miten yhteisöllisyys on täällä voimissaan – käynnissä oleva remonttiprojekti on sen näyttänyt. Osaajia löytyy joka nurkalta ja jos ei itse tunne niin aina joku toinen tuntee. Apuja ei tarvitse kaukaa etsiä, vaan kaikki ovat halukkaita auttamaan, oli sitten hirsien kuskausta rekalla maakunnasta toiseen tai yhteiskyytejä harrastuksiin. Uunin purkutalkoissa oli monta kymmentä käsiparia hommissa, osa purkamassa, yksi ajamassa traktorilla, pari keittiöemäntinä ym. – mahtava meininki!, iloitsee Katariina.

Leppoisa savolainen elämänasenne on osa toista luontoa

Iloinen ja leppoisa savolainen elämänasenne, rikas luonto ja monipuoliset uramahdollisuudet ovat jo itsessään syy muuttaa Pohjois-Savoon. Kiuruvedeltä lapsiperheille löytyy paljon tekemistä, harrastusmahdollisuudet ovat erittäin hyvät.

– Onpahan Kiuruvedeltä lähtöisin monta jalkapallon Veikkausliiga-pelaajaa, tuore SM-kultamitalisti yleisurheilusta ja paljon muuta.

Jotkut Katariinan perheen tuttavat ovat ihmetelleet heidän ratkaisuaan muuttaa maalle, mutta pääasiassa vastaanotto on ollut erittäin positiivinen.

– Täytyy myöntää, että tulee välillä itsekin mietittyä mihin sitä on itsensä laittanut, mutta kun katsoo ikkunasta ulos tai käy lähimetsässä lasten kanssa retkellä, niin ei tarvitse enää miettiä. On tämä vaan mahtavaa, kaikki on asenteesta kiinni!